Kroon- en brugwerk

Voor het behoud van uw gebit kunnen kronen essentieel zijn. Bijvoorbeeld als uw tanden of kiezen erg beschadigd zijn na een ongeval, een tandziekte, of door ontstekingen in uw wortelkanaal. Een kroon is een porseleinen of metaal/porseleinen kapje dat over een tand of kies geplaatst wordt ter versterking of verfraaiing van uw gebit. U kunt kiezen voor porseleinen kronen met een metalen onderlaag, of voor een kroon met een volledig keramische onderlaag. De keramische onderlaag voorkomt donkere randjes bij het tandvlees.

Indien één of meerdere tanden of kiezen in uw gebit ontbreken, kunnen wij een brug maken. Dit is een overspanning tussen twee tanden of kiezen, waarbij wij een kunsttand tussen uw eigen tanden plaatsen. Dit zorgt voor een beter kauwvermogen. Het voorkomt dat andere tanden scheef- of uitgroeien en het verbetert het uiterlijk van uw gebit.

We starten uw behandeling met de indicatiestelling en controle van uw tand of kies met behulp van een röntgenfoto, waarmee wij een ontsteking uitsluiten. Vervolgens slijpen wij de betreffende tand of kies af, om voldoende ruimte te creëren voor de kroon of brug. Daarna maken we een afdruk, als basis voor het vervaardigen van de kroon. Aan het eind van de behandeling maken en plaatsen we een noodkroon, om gevoeligheid en het verschuiven van uw tand of kies te voorkomen. Samen met uw tandarts en/of onze tandtechnicus bepalen wij de gewenste kleur van de kroon, voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat. Na twee weken komt u terug naar de praktijk om de kroon of de brug te passen, waarna we de kroon in uw gebit plaatsen.

Kronen en bruggen kunnen jarenlang meegaan, een goede mondhygiëne en regelmatige controle dragen hieraan bij.